Tamworth varkens

Afstammend van het oud Engelse bosvarken

De Tamworth is hét oudste, authentieke, pure, Engelse varkensras. Genetisch gezien verschilt een Tamworth van alle andere inheemse Britse rassen en is het de dichtstbijzijnde levende verwant van het oud Engelse bosvarken, zelf een afstammeling van het wilde zwijn. Hij heeft de langste snuit van alle gedomesticeerde varkens en een bijzonder scherpe reukzin, waardoor hij een echte wroeter is. Tijdens het foerageren vinden ze wortels, knollen en insecten door de grond open te breken, waarbij ze vrij methodisch te werk gaan en als groep een sectie per keer omwroeten. 

Zeldzaam Ravissant Ras

In het verleden is er nooit mee gekruist, waardoor de bloedlijnen zuiver zijn gebleven.  Tamworth varkens zijn charismatisch, actief en sociaal. Door hun vriendelijke karakter krijg je ze snel tam, waardoor ze volgzaam en prettig in de omgang zijn. Het is een middelgroot ras dat langzaam groeit, waardoor ze niet op grote schaal gehouden worden, met als direct gevolg dat de populatie raszuivere Tamworth varkens niet groot is. Op dit moment zijn er maar rond de 480 geregistreerde zeugen en dus wordt het ras als kwetsbaar bestempeld.

Prachtige Rood/Gouden Vacht

Dankzij de hardheid en de geringe gevoeligheid voor ziekten kan de Tamworth uitstekend dienst doen als buitenvarken. Door hun prachtige rood/gouden vacht, zijn ze zowel UV bestendig als extreem winterhard en kunnen ze dus het hele jaar buiten. The Forestry Commission in Engeland gebruikt Tamworth’s om bosgebieden te beheren. Door de prachtige kleur zijn Tamworth varkens niet alleen een lust voor het oog, maar zijn ze ook eenvoudig te onderscheiden van alle andere varkensrassen. Er is niets zo mooi als een kluchtje Tamworth varkens goud glanzend in de zon te zien tegen een weelderige groene achtergrond of zelfs op een besneeuwde weide hartje winter.